top of page

ÇAĞIN HASTALIĞI NARSİSİZM

Çağ değiştikçe hastalıklar da değişiyor. Bu yazımda sizlere çağın en popüler psikolojik rahatsızlıklarından biri olan “Narsisistik Kişilik Bozukluğunu” anlatacağım.


Sürekli artan nüfus hepinizin malumu birçok sorunu da beraberinde getiriyor. Narsisizmde nüfuza bağlı olarak artış göstermiş ve artık çağın hastalığı haline gelmiştir. Çünkü Narsisizm, kalabalıkların içinde kaybolan ve değersizleştiğini düşünen insanın, kendi kendini yüceltme çabasıdır. Narsisizm ismini Yunan mitolojisinde bir kahraman olan ve suya bakıp kendine aşık olan Narkissos’tan almıştır.


Narsisizm özetle kişinin kendini taparcasına sevmesi veya kendini beğenmesindeki zirve noktadır diyebiliriz. Narsistleri tanımlayacak sıfatlar arasında en isabetli olanı “kibir ve bencilliktir”. Aslında gün içinde bir çok kez karşılaştığımız insan tipleridir. Aşırı özgüvenleri ve rahatlıkları gerçekte kim olduklarının anlaşılmasını engeller. Zirvede olma çabaları ve insanları kullanmaktan çekinmemeleri çoğu kez onları zirveye taşır ve görünmezlik pelerini dediğimiz statüyü giyinirler. Diğer tüm psikolojik rahatsızlıklarda olduğu gibi onlarında çocukluk döneminde ciddi sıkıntılar vardır. Ötelenme, aşağılanma, ezilme veya tam tersi aşırı yüceltilme ve şımartılma gibi yanlış ebeveyn tutumları bu rahatsızlığın başlamasında çok etkilidir. Aile üyelerinden birinin veya rol modeli alınan kişinin narsist olma durumu da bu bozukluğun oluşmasına sebebiyet verir. Mütevazılığı güçsüzlük ve eziklik olarak görürler. Onu yalnızca çıkarları doğrultusunda bir önlük gibi giyer ve çıkarırlar.


Toplumda yaygınlığı %2-3 civarındadır. Yani karşılaştığınız her yüz kişiden ikisinin narsist olma ihtimali vardır. Bunların %70’ini erkekler oluşturur. Bunun sebebi de ataerkil toplum yapısının getirdiği, güçlü olma mecburiyeti çeken erkeğin üzerinde toplum baskısı hissetmesidir.


Peki Narsistlerin yaygın kişilik özellikleri nelerdir ?


  • Kendilerini olduğundan daha güçlü ve yetenekli görürler.

  • Kendilerini çok beğenirler ve kişisel bakımlarına çok dikkat ederler.

  • Kendilerinin eşi benzerinin olmadığını düşünürler.

  • Empati yapmazlar. Anlamak değil, anlaşılmak isterler.

  • Sürekli övülmek ve yüceltilmek isterler.

  • Yaptıkları herşeyi abartarak anlatırlar.

  • Bencildirler ve kişisel çıkarları herşeyden ve herkesten önemlidir.

  • Her istekleri adeta birer buyruktur.

  • Ayrıcalıklı bir insan olduklarını ve öyle yaşamayı hak ettiklerini düşünürler.

  • Sıklıkla başkalarını kıskanırlar veya kendilerinin başkaları tarafından kıskanıldığını düşünürler.



Psk. Hasan Cemre Aslıhak



bottom of page