top of page

Kompleks Aşklarda Sevgiyi Aramak...

Güncelleme tarihi: 11 Nis 2018

Neden olaylı ilişkiler hep beni buluyor ?

Sevmek ve sevilmek neden bu kadar zor ?

Neden hep anlayışsız ve düşüncesiz insanlara denk geliyorum ?


Siz de bu gibi soruları kendinize çok sık soruyorsanız muhtemelen "kompleksin" yol açtığı, kişisel sorunlarınızdan dolayı sağlıklı bir ilişki yürütemiyorsunuz demektir. Peki böyle ilişkilerde sevgiyi aramak ne kadar doğru ? Gelin meselenin özüne inelim.

Düşük benlik saygısı ve özgüvensizliğin yol açtığı kompleks düşünceler kişiyi sürekli yanlışa iter. Yıllarca sevgiden uzak yaşamış, fark edilmemiş ve onaylanmamış kişi, kendini kabul ettirebilmek için sürekli farklı yollar dener ve başkalarını taklit etmeye başlar. Kendi gibi olamayan ve zamanla davranışlarına yansıyan yapmacıklığın farkına varamayan kişi, toplum tarafından sürekli ötelenir... Bunun sonucunda kişiye göre değişen "aşağılık" veya buna bağlı "yükseklik" kompleksi ortaya çıkar.


Düşük benlik saygısı olan kişi, kendinde gördüğü yetersizliği partnerinde bulmak ister. Bunun sonucunda yükseklik kompleksine kapılmış bir kişiye ilgi duyma ihtimali çok yüksektir. İçine kapanık, özgüvensiz, kendini beğenmeyen ve eksik hisseden bir kız ile, kendini beğenmiş, ukala, kibirli ve aşırı rahat bir erkeğin birbirine aşık olması kompleks aşklara iyi bir örnektir. Birbirini direk çeken bu ikili, acı gerçeği zamanla kavrar. Nihayetinde de "Neden" diye başlayan her soru cevapsız kalır. Cevap ise içsel bir meseledir.


Şu gibi cümleleri de çok sık duyuyorsunuzdur. "Arzuladığım kişiyi elde edince, buz gibi soğuyorum. Peşimden koşulması sadece egomu tatmin ediyor, bense beni peşinden koşturanı arıyorum. Beni boş yere terk etti ve onsuz yaşayamayacağımı anladım..." Bunların hepsi psikolojik olarak sağlıklı düşünemeyen insanların kuracağı türden cümlelerdir. Ama unutmayın ! İçsel yetersizliklerinize bağlı tatminsizliğinizi sizin dışınızda kimse gideremeyecektir.

Benim gözümde sıkıntılı ilişki yoktur. Sıkıntılı insan vardır. Kendinize saygı duyun ve layık olduğunuz bir yaşantı içinde olun. İçsel çatışmalarınızı sonlandırın. Kendinizi sevin, hayatı sevin ve sevmeyi sevin. Tüm yaşam amacınız, "Mütevazılık" denen zenginliği yakalamak olsun. Siz onu yakaladıktan sonra gerçek aşk, doğru bedende gelip sizi bulacaktır.

Psk. Hasan Cemre Aslıhak

bottom of page