top of page

Karne Günü

Karneler alındı ! Kimisi mutluluktan havalara uçtu, kimisi karnesini saklayacak yer aradı. İyi, kötü birşeyler yaşandı fakat işin gerçek yüzünü kimse göremedi. Okumayı sevmeyen bir nesile aktarımda bulunmak için uzun yazı yazılmamalı derim hep. Bu yüzden yazımı kısa tuttum. Tüm kardeşlerim, tatilleri başlamadan şu satırlarımı okursa sevinirim.



Notlarınız düşükse kötü, yetersiz, hayta veya şımarık çocuk olursunuz. Çevredeki tüm itibarınızı kaybedersiniz. Konu sürekli derslere gelir. Görüşülmesi istenmeyen öğrenci profili olursunuz. En kötüsü aileden ve çevreden gördüğünüz ilgi ve sevgi azalır. Sevginin azalmasıyla yavaş yavaş herkesten nefret etmeye başlarsınız. Herkesten aynı öğüdü işitirsiniz ve bıkkınlıktan onlara tepki olarak, sizden ne isteniyorsa tam tersini yapmaya başlarsınız. İşte yangına körükle gitmek olarak adlandırabileceğimiz bu hatalı tutumu malesef ergenlikte çok fazla yaparız. Sizden ricam bu satırlarımı okuduktan sonra, hatalı tutumlar içinde olan çevrenizden daha olgun bir tutum sergilemenizdir. Çünkü hayatınızın iplerinden biri olan eğitim hayatınızı boşlamak, yapabileceğiniz en büyük hata olacak ve çevrenize değil yarınlarınıza zarar verecek.



Gelelim karnelere. Gerçek şu ki; o kağıtta yazanlar tüm hayatınızı etkileyecek cinsten şeyler değil. O sadece bir takım bilgileri eksik öğrendiğinizi gösteren bir "bilgilendirme" kağıdı. Ama unutmamak gerekir, "Bilgiye bir şekilde ulaşılır, öğrenilir ama insanlık öyle değil." Bir abiniz olarak benim hayattan çıkardığım en önemli ders hayatın tüm "götürülerine" rağmen "insan kalabilme" dersidir. Bunun içinse her alanda kişisel gelişim şarttır! Aileniz bu günlerde size nasıl davranacağını bilemiyor, eşin dostun etkisinde kalıyor olabilir. Kompleks içinde olabilir. Farkında olmadan kendilerine yaşatılanı size yaşatıyor da olabilir. Fakat onlara kızmayın. Çünkü her ailenin arzusu çocuğunun iyiliğidir. Bunu yanlış ifade etmeleri, arzularını değiştirmez. Siz kendinizi bilin ve eğitime adapte olamamanızın sebeplerini düşünün. Çünkü başarı adaptasyon ve motivasyon gerektirir. Sizi aşağı çeken her ne ise bir uzman desteği ile onların üstesinden gelin. Sonrasında başarı kendiliğinden gelecektir.



Bu günlerinizin hepsi gelip geçici tatlı bir mazi. Hayallerinizin peşini asla bırakmamanız dileğimle...


Psk. Hasan Cemre Aslıhak



bottom of page