top of page

Ergenlik Dönemi

Ergenim var. Ne yapacağım ?

Bizde ergenlik geçirdik ama böyle değil !

Şu ergenliğin bir ilacı olsa da geçse...


Sizde bu gibi cümleleri sık sık kuruyorsanız, evinizde kimlik arayışında olan biri var demektir. Topluma yeni kazandıracağınız o fert yarın sizin bile tanıyamacağınız birine dönüşmek üzere...


Ergenlik dönemi biyolojik ve psikolojik olarak bir dönüşüm ve kendini bulma dönemidir. Hem birey hem de çevresi için zor bir dönemdir.


Ergenliğin Psikolojik belirtileri;

⦁ Kendini kanıtlama çabası.

⦁ Değersizlik hissi ve kendine güvende eksiklik.

⦁ Hayatı yoğun bir şekilde sorgulamak.

⦁ Sıklıkla insanlar ile fikir çatışması yaşamak.

⦁ Kuralları reddetmek, asi ruh.

⦁ Saldırganlığını kontrol edememek.

⦁ Hızlı duygu geçişleri.

⦁ Aykırılık ve bunu arkadaş çevresi ile destekleme çabası.

⦁ Sürekli yakınma hali ve suçlu arama hali.


İnsanoğlunun yaşamının her dönemin ayrı bir yapısı vardır. Bu dönemin yapısı da bu sıkıntıları beraberinde getirmektedir. Ailenin hırsları çocuğun ruhsal sağlığını kaybetmesine sebebiyet verebilir. Bu yüzden hırs ve komplekslere kapılmadan çocuklarınızın bu özel döneminde onların yanında olun ve değer verin. Yoksa onlar değer görmek için farklı yollara gidecektir.


Mükemmelliyetçilik hastalığından uzak durun. Kimse mükemmeldir değildir. Sizde değilsiniz. Sizin çocuğunuzda olamayacak. Çünkü ebeveynlerinizi hatırlarsanız, onların gözünde çokta iyi olamadığınızı bilirsiniz. Kendi hayallerini ve gerçekleştiremediğiniz beklentilerinizi evladınızdan beklemek ve bunu dayatarak yaptırmaya çalışmak emin olun geri tepecek ve hayal ettiğinizin dışında bir çocuk yetişecektir. Tarzınızı belirlerken önce kendi yetiştirilme tarzınıza bakın. Yaptığınız çoğu hatayı empati yoluyla anlayabilirsiniz. Fakat hatalarınızı bile bile yanlış yapmaktan kendinizi alamıyorsanız bir uzmana başvurun derim.


Bu dönemde çocuk onay bekler. Her yaptığı şeye yanlış demek, her kararını tartışmak veya derlemek, çocuğa sıkıntı verir ve özgüven gelişimini engeller. Zamanla aileye bir tepki olarak onların doğru kabul ettiklerinin zıttına giderler.


Son olarak 7 yıl savaşları diye adlandırdığım ve bağımsızlık savaşının verildiği bir dönemdir. Çocukluktan gençliğe ve yetişkinliğe uzanan bu evrede kişi "egemenlik alanını" genişletme savaşı verir. Çünkü asileşen bir yapı hakimiyet kabul etmez. Bu yüzdendir ki özellikle anne ile kız, baba ile erkek çocuk arasındaki çatışma hiç bitmez. Doğada da bu böyledir. Artık söz dinleyen bir çocuğunuz değil, açıklama bekleyen bir yetişkiniz var demektir. Ancak onun bu dansında ona eşlik edebilirseniz geleceğinde iz bırakmış olursunuz. Bir kaktüsü kucaklamanın zorluğunu ben bilirim. Fakat sevgi her kapının kilididir.


Almanız gereken eğitimler;

Sınır koymakla, özerkliği desteleme arasında nasıl bir denge kurulur ?

Ergenler nasıl motive olurlar?

Change Talk nedir?

Krizler fırsatlara nasıl dönüştürülebilir?


Psk. Hasan Cemre Aslıhak




bottom of page